Teambuilding : competitief vs collaboratief

Teambuilding kan opgedeeld worden in competitive teambuilding vs collaboratieve teambuilding. Wat zijn de verschillen en welk genre kies je het best?... Lees meer

Teambuilding : competitief vs collaboratief

Beide stijlen kunnen zorgen voor een gedenkwaardige dag uit voor alle betrokkenen, terwijl ze werknemers ook helpen te groeien en zich te ontwikkelen, maar de belangrijkste vraag die ons vaak wordt gesteld is welke stijl het beste past bij mijn teambuildingdoelstellingen?

Om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen, hebben we een handig overzicht samengesteld van competitieve versus collaboratieve teambuilding.

 

Competitive teambuilding

Mensen zijn van nature competitief ingesteld. Van jongs af aan hebben we een natuurlijk verlangen om te slagen. Competitieve teambuildingactiviteiten bouwen hierop voort door middel van een activiteit waarbij individuen of kleine teams een taak moeten uitvoeren of een probleem sneller en effectiever moeten oplossen dan de tegenpartij.

Wat zijn de voordelen van competitieve teambuilding?

Competitieve activiteiten kunnen buitengewoon leuk zijn en zijn perfect geschikt voor teams die dagelijks in een competitieve omgeving werken.
Naast het laten stromen van de strijdlust brengt een competitieve activiteit ook de volgende voordelen op lange termijn met zich mee:

Competitieve activiteiten kunnen snel de communicatiestijlen van de mensen om je heen aan het licht brengen – en daarmee de gebieden die voor verbetering vatbaar zijn!
De voldoening van het winnen als gevolg van het samenwerken aan een gemeenschappelijk doel kan het moreel sterk verhogen, niet alleen op de dag zelf, maar ook op de werkplek.
De leden van uw team kunnen verschillend reageren op druk. Sommigen zijn van nature leiders, terwijl anderen luisteren naar advies en instructies. Deze verschillen erkennen in een leuke omgeving kan leiden tot een beter begrip van elkaar en een betere communicatie.

 

Collaboratieve teambuilding

In tegenstelling tot competitieve teambuilding gaat het bij collaboratieve ervaringen om een activiteit of evenement waarbij de betrokkenen moeten samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Er is geen onderlinge competitie, je moet als één collectief werken om te slagen.

Succes bij deze activiteiten is sterk afhankelijk van effectieve communicatie en… de onderlinge bereidheid tot samenwerken. In tegenstelling tot competitieve activiteiten zijn er hier geen winnaars of verliezers. Als de groep slaagt, is iedereen een winnaar!

Wat zijn de voordelen van collaboratieve teambuilding?

Effectieve samenwerking tussen teamleden kan een vitale rol spelen in het succes van elk bedrijf. Als een team naar een gemeenschappelijk einddoel toewerkt, is het vermogen om samen te werken, samen te werken en effectief te communiceren cruciaal. Collaborative team building helpt werknemers om dit letterlijk in de praktijk te brengen.

Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen van deelname aan een teambuilding gericht op samenwerking:

Werknemers krijgen de kans om een reeks harde en zachte vaardigheden te demonstreren en te gebruiken – vaardigheden die op de werkplek mogelijk onderbenut worden.
De activiteit kan werknemers de kans geven om de vaardigheden van andere leden van het team te waarderen.
Werknemers kunnen ook nieuwe rollen verkennen en delegeren.
Er kan een nieuw vertrouwen en geduld ontstaan.
De communicatie kan worden verbeterd doordat elk lid actief luistert naar de ideeën en zorgen van anderen.

 

Competitief vs Collaboratief : wat te kiezen?

Als je op zoek bent naar wat luchtig plezier of entertainment (Just for Fun) is elk type evenement ideaal (zie ook : De drie niveaus van teambuilding).

Wilt je echter de productiviteit en creativiteit van uw team stimuleren of samenwerking en innovatie bevorderen, dan zijn de teambuilding activiteiten gericht op onderlinge samenwerking ontworpen om teams te helpen essentiële vaardigheden te ontwikkelen en sterkere relaties op te bouwen.

Meer lezen

Wellicht vind je deze artikels ook interessant:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

    Inschrijven