Hoe een succesvolle teambuilding organiseren?

Een teambuilding organiseren is één ding. Ervoor zorgen dat het een origineel, memorabel en geslaagd groepsmoment is, is een ander paar mouwen. Moodmaker geeft je graag, vanuit o... Lees meer

Hoe een succesvolle teambuilding organiseren?

Een teambuilding organiseren is één ding. Ervoor zorgen dat het een origineel, memorabel en geslaagd groepsmoment is, is een ander paar mouwen. Moodmaker geeft je graag, vanuit onze ervaring, enkele tips om van je teambuilding een succes te maken.

Kies een goede datum voor jouw teamevent.

Jouw teambuilding zal noodzakelijkerwijs plaatsvinden wanneer je collega’s beschikbaar zijn. Kies dus een datum die goed voor jullie team uitkomt, rekening houdend met vakanties of drukke periodes op het werk. Een teambuilding met een zwakke aanwezigheid schiet zijn doel voorbij.

Donderdagen, vrijdagen of zaterdagen zijn de dagen waarop zowat ieder bedrijf zijn teambuilding wenst te organiseren. Overweeg om je teamevent op een maandag, dinsdag of woensdag te houden. Je zal meer keuze hebben qua beschikbaarheid van zowel het evenementenbureau als van de eventlocaties.

Kies een teambuildingactiviteit die past bij je collega’s en bij de doelstellingen.

Jij kent je collega’s het beste en weet welk genre teambuilding bij hen kan passen. Sportief of eerder creatief? Culinair of toch maar avontuurlijk? Maak een goede overweging.

Daarnaast is het ook van belang oog te hebben voor de doelstellingen van de teambuilding. Hebben jullie een erg drukke periode achter de rug, dan kan het beter zijn om te kiezen voor ontspannende en vrijblijvende teambuildingactiviteiten waarbij de klemtoon ligt op het gezellig samenzijn. Bij het begin van het jaar, is het meer waarschijnlijk om de teambuilding als kick-off te presenteren. En dus kan je kiezen voor een meer uitdagend teambuildingconcept.

Laat je dus bij de keuze van de teambuilding niet leiden door budgettaire motieven, maar hou goed de doelgroep en de doelstellingen in het oog.

Laat ruimte voor inactiviteit tijdens het bedrijfsuitje.

Prop de timing van jullie teamdag niet vol. Een teambuilding is natuurlijk ook een ontspannen groepsmoment, waar de collega’s tijd hebben om zich te uiten in een andere context dan de gewone werksfeer.

Dit hoeft niet te betekenen dat de teambuilding gelijk moet staan met een dagje vakantie. Een dagje teambuilding is als bedrijfsmiddel een belangrijk element in de opbouw van een goede bedrijfssfeer.

Organiseer altijd een debriefing van je teambuilding.

Dit kan op een informele manier gebeuren, maar eigenlijk is het beter om een debriefing te formaliseren. Stuur naar elk van de deelnemers een korte survey. Wat vonden jullie van de keuze van teambuildingactiviteit? De keuze van de locatie? De catering? De prestaties van het uitvoerende evenementenbureau? …

Dergelijke survey geeft je gouden informatie voor de organisatie van jouw volgende teambuilding.

Alvast veel plezier op je volgende teamdag!

Meer lezen

Wellicht vind je deze artikels ook interessant:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

    Inschrijven