Moet de manager zelf ook deelnemen aan de teambuilding?

Enkele dagen terug kregen we deze vraag van een leidinggevende manager : “Moet ik zelf ook deelnemen aan de teambuilding met mijn collega’s”?... Lees meer

Moet de manager zelf ook deelnemen aan de teambuilding?

Enkele dagen terug kregen we deze vraag van een leidinggevende manager : “Moet ik zelf ook deelnemen aan de teambuilding met mijn collega’s”?

De bezorgdheid ging enerzijds of de deelname van de manager de groepsdynamiek niet ging vervormen. En anderzijds was er de zorg over het behoud van autoriteit. Stel je voor dat hij zichzelf voor de gek zou houden.

Ik begrijp zijn vraag. We hebben het ook al meegemaakt. De leidinggevende die per se “zijn” team naar de overwinning wil loodsen. De manager die geen ruimte laat voor creativiteit en input van andere teamleden. De verantwoordelijke die heel observerend aan de slag gaat – vaak ten koste van het plezier van de collega’s. De baas die het moeilijk kan verkroppen dat hij fysiek minder sterk is dan een van zijn medewerkers.

Deze stereotypen zijn gelukkig eerder uitzondering dan regel.

Wat is de taak van de leidinggevende tijdens de teambuilding?

De beste resultaten bij teambuilding worden gehaald als de leidinggevende enerzijds waarde geeft aan het groepsmoment (een teambuilding is een bedrijfsinstrument) en anderzijds het goede voorbeeld toont om de meer terughoudende collega’s mee te laten stappen in de groepsdynamiek.

Moet de manager nu deelnemen aan het teamevent?

Een vraag waar wij als evenementenbureau geen pasklaar antwoord op hebben, omdat het antwoord afhankelijk is van de stijl van leiding geven.

Zo is er een groot verschil tussen de leidinggevende die sterk hiërarchisch is ingesteld, zijn legitimiteit haalt uit zijn officiële functietitel of de grootte van zijn kantoor en de manager die participatief aan de slag gaat en zichzelf ziet als een onderdeel van zijn team.

 

Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen.

Meer lezen

Wellicht vind je deze artikels ook interessant:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

    Inschrijven